Roller i NUF
Sist oppdatert: 29. juli 2024.
Her finner du en oversikt over hvilke roller et norskregistrert utenlandsk foretak må registrere hos oss.
Som hovedregel skal alle personer som blir registrert med en rolle oppgi fullstendig fødselsnummer eller d-nummer. Unntaket er styret og deltakere i hjemlandet. Juridiske personer som har roller skal også oppgi organisasjonsnummer. Eksempel på juridiske personer er aksjeselskap og ansvarlig selskap.
D-nummer er et eget nummer som identifiserer utenlandske personer uten norsk fødselsnummer.
Du må bruke dette skjemaet for å søke om d-nummer, skjemaet legger du ved Samordnet registermelding. I tillegg må du legge ved originalt bekreftet kopi av gyldig legitimasjonsdokument som inneholder bilde, fullt navn, fødselsdato, kjønn, utløpsdato og statsborgerskap. Informasjon om hvem som kan bekrefte kopi av legitimasjonsdokument finner du i skjemaet. Kravet om at kopien av legitimasjonsdokumentet må være originalt bekreftet for å få d-nummer, gjør at du må sende søknaden i posten.
Et NUF må ha daglig leder, kontaktperson eller forretningsfører. Foretaket har ikke plikt til å ha daglig leder, men hvis det har daglig leder for virksomheten i Norge, må du melde dette.
Når du skal registrere daglig leder i Foretaksregisteret, må du legge ved
- dokumentasjon som viser utnevnelse/ansettelse av daglig leder
Når du skal registrere kontaktperson, må du legge ved
- bekreftelse på at kontaktpersonen har tilknytning til det utenlandske foretaket.
Bekreftelsen skal være fra det utenlandske foretaket. Hvis det er meldt et foretak som norsk representant, og den meldte kontaktpersonen er ansatt hos representanten, kan representanten bekrefte kontaktpersonens tilknytning til det utenlandske foretaket.
Det er ingen krav til vedlegg for å registrere daglig leder eller forretningsfører i Enhetsregisteret.
Utenlandske foretak uten fast forretningsadresse/driftssted i Norge, og som kommer inn under merverdiavgiftslovens bestemmelser, må melde norsk representant. Dette kravet gjelder ikke for foretak hjemmehørende i en EØS-stat som Norge har inngått avtale med om utveksling av opplysninger og gjensidig bistand til innfordring av merverdiavgiftskrav. I tillegg er det unntak for foretak hjemmehørende i Storbritannia. Andre utenlandske foretak uten fast forretningsadresse i Norge kan melde norsk representant hvis de ønsker det.
Hvem kan være norsk representant?
Den norske representanten kan være en fysisk eller juridisk person. Representanten må ha et hjemsted eller en forretningsadresse i Norge. Hvis den norske representanten er en juridisk person, må du i tillegg melde en kontaktperson eller daglig leder.
Personer med d-nummer og norskregistrerte utenlandske foretak (NUF) uten norsk forretningsadresse kan ikke være norsk representant.
Når du skal registrere norsk representant, må du legge ved
- dokumentasjon fra det utenlandske foretaket som viser oppnevnelse av den norske representanten
- bekreftelse fra den norske representanten som viser at han har påtatt seg oppdraget
Hvis den norske representanten signerer Samordnet registermelding trenger du ikke å legge ved en egen erklæring.
Styre i Norge
Hvis det er valgt et eget styre for den norske virksomheten, skal dette meldes i skjema med navn, adresse og fødselsnummer eller d-nummer på alle styremedlemmer.
Ved registrering i Enhetsregisteret må du legge ved
- protokoll fra de i det utenlandske foretaket som har myndighet til å velge styre for den norske virksomheten
Ved registrering i Foretaksregisteret må du legge ved
- protokoll fra de i det utenlandske foretaket som har myndighet til å velge styre for den norske virksomheten
- originale erklæringer fra de nye styremedlemmene, som viser at de påtar seg oppdraget
Hvis styremedlemmene signerer Samordnet registermelding trenger du ikke å legge ved egne erklæringer.
Styre i hjemlandet
Hvis foretaket har styre i hjemlandet, skal du melde alle disse med navn, adresse og fødselsdato.
Deltakere i hjemlandet
Hvis foretaket har deltakere i hjemlandet, skal du melde alle disse med navn, adresse og fødselsnummer.
Hvis den norske virksomheten har egen autorisert norsk revisor eller regnskapsfører, må du melde dette i skjema. Revisor eller regnskapsfører må bekrefte at de tar på seg oppdraget, dette gjør de ved å signere i skjemaet.
Signatur er en fullmakt til å opptre og underskrive på vegne av selskapet i alle sammenhenger.
Prokura er en fullmakt til å opptre og underskrive på vegne av foretaket i noen sammenhenger. Prokura kan ikke brukes til å behefte eller selge foretakets faste eiendom.
Det registreres kun prokura på næringsdrivende virksomheter.
Hvilken signatur og prokura kan registreres?
Signatur og prokura kan tildeles navngitte personer, daglig leder i Norge eller styret for den norske virksomheten. Hvis flere har signatur eller prokura, må det gå klart frem om de har retten hver for seg eller i fellesskap. Vi kan ikke registrere andre begrensninger i signatur og prokura. Det betyr at det for eksempel ikke er mulig å registrere signatur og prokura som kun gjelder for den norske virksomheten.
Når du skal melde signatur må du legge ved
- dokumentasjon som bekrefter meldte signatur, for eksempel registreringsbevis fra hjemlandets register, vedtekter eller protokoll fra de i hjemlandet som har myndighet til å tildele dette